“Door een workshop bierbrouwen werd mijn interesse gewekt om datgene zelf te maken waar ik al jaren zo van kon genieten. Door veel verschillende mouten, hoppen en gisten te proberen rolden er een paar heerlijke recepten uit, die mensen in mijn omgeving uitermate aanspraken. Met in het achterhoofd het feit dat men net als ik wel eens wat anders wil dan de bekende merken en smaken begon een onderneming als vanzelf vorm te krijgen. Samen met mijn partner ben ik in 2013 gestart met dit avontuur.”
Brouwerij Amai is het kleinste brouwerijtje van België, maar wel met grootse bieren. Is gevestigd aan de grens met Nederland en combineert zo het beste van beide karakters, ‘grenzeloos lekker’ dus. De familie Loemelaer bestaat uit een 9-tal volmout bieren, waarnaast ook steeds ruimte is voor ontwikkeling en het maken van Specials. Daarnaast bestaat de mogelijkheid een workshop bierbrouwen te volgen of een proeverij op locatie.
De naam
‘AMAI da’s lekker’, was wat er gezegd werd na het proeven van weer een brouwsel. De naam voor onze brouwerij was daarmee duidelijk, de toepasselijke Vlaamse uitspraak van verwondering.
Wat zegt Wikipedia ervan:
Amai is een uitroep die veel gebruikt wordt in Vlaanderen. De betekenis van amai is te vergelijken met de Nederlandse uitdrukking oei! of jeetje en wijst op een zekere verbazing. In tegenstelling tot deze Nederlandse synoniemen is het in Vlaanderen wél gebruikelijk om deze woorden te herhalen of te laten volgen door zeg. “Amai, amai, amai” en “Amai, zeg!” Amai is niet opgenomen in het Groene Boekje. (jammer voor het Groene Boekje, red.)
En in het Vlaams woordenboek staat:
verbazende uitroep, uitbundig medeleven
ander woord voor ‘jawadde’.